Wauw ik heb een instructeurstraining gewonnen bij Q4HorseProfile                                        

I’m a lucky girl…. Wauw ik heb een instructeurstraining gewonnen bij Q4HorseProfile, bofkont. Ik won de training via een actie van de KNHS. Ik had al kennis gemaakt met Q4HorseProfile tijdens een workshop die aangeboden werd tijdens de instructeursdag. En voel me dus echt een lucky girl dat ik deze training zomaar gewonnen heb!

Wat is Q4HorseProfile?                                                                                                    

Esther Huisman heeft Q4HorseProfile ontwikkeld. Ze studeerde Arbeids- en organisatiepsychologie. Met het ontwikkelen van Q4HorseProfile combineert ze haar passie voor menselijk gedrag met die voor paarden. Roy Ramdjanamsingh en Eline Reijnders zijn de eigenaren van Q4Profiles (www.q4profiles.nl). Q4Profiles is specialist in gedragsanalyses. Met instrumenten die gedrag, houding, stijl van communicatie en persoonlijke kracht van personen in beeld brengen. De kracht is dat ze de bewuste en onbewuste drijfveren helder onderscheiden en effectief in kaart brengen.

 

Wat kan een Q4HorseProfile voor jou betekenen?

Q4HorseProfile maakt een gedragsanalyse van jou als ruiter en van je paard. Je ontvangt een link die toegang geeft tot jou persoonlijke test. De vragenlijst over de ruiter bestaat uit 24 blokjes met 4 woorden, waarbij je moet aangeven welk blokje het meest en welk blokje het minst bij jou past. De vragenlijst zit echt ingenieus in elkaar. Na 10 minuten invullen van de lijst ontvang je vrijwel direct een rapport van tig pagina’s in je mailbox. En dat rapport is geen flauwekul, het heeft, een vaak hele, hoge herkenbaarheid. Ook in mijn geval. Ik was echt verbijsterd. En ondanks dat het rapport heel confronterend is, vindt ik de schrijfstijl en woordkeuze (in mijn geval dan) erg vriendelijk. Kort ervoor deed ik een andere test en ik kreeg als uitslag in koeienletters te zien dat ik een verdediger was.

 

Wat kan Q4HorseProfile voor je paard betekenen?

Je krijgt ook een vragenlijst gericht op je paard. In deze lijst staan vragen zoals staat je paard vooraan of achteraan in de weide? Staat je paard moeilijk stil op de wasplaats of vindt je paard het daar wel lekker relaxed? Alle antwoorden vormen het profiel van jou paard. Dit geeft je inzicht in de voorkeursstijl van jou paard. Stel jij bent een heel dominant persoon (ik dus) en je paard is een heel introvert dier (zou ik persoonlijk nooit voor kiezen) dan is dit geen goede match. Maar tijdens de training kun je leren hoe je je integere paard beter kunt benaderen, begrijpen en trainen.

 

Zie het als handleiding.

Tijdens de training overhandigd Esther mij het profiel van mij en Zorro. Ik grapte erover op facebook, je wist niet dat het bestond, zie hier de handleiding van mij en Zorro. Maar je zou het zo wel een beetje kunnen zien. Best handig in conflicten, overhandig je profiel en eis zo benaderd te worden ;–). Gekkenwerk natuurlijk. Omdat we met 6 personen de training mogen volgen, worden er 6 compleet verschillen profielen besproken. Zo leer je ook nog eens heel veel over alle andere stijlen wat je tot hele andere inzichten kan brengen. Zo begrijp ik nu, als official, veel beter de ruiter die de proef niet uit zijn hoofd heeft geleerd. Dit is een typische I type ruiter. Zo’n ruiter is altijd op zoek naar afwisseling, raakt snel afgeleid en die vindt het wel gezellig zo’n wedstrijd. Terwijl mijn C kant eerder dacht kom op, je analyseert je proef, je let op de details en je zorgt dat je goed voorbereid bent zodat je de proef goed kunt uitvoeren.

 

Voor de instructeurs een must!

Na een tot in de puntjes verzorgde lunch vervolgden wij het programma, speciaal voor instructeurs. Want instructeurs hebben te maken met allerlei verschillen type mensen die elk hun eigen drijfveer hebben om lessen te volgen. Je maakt je werk als instructeur een heel stuk eenvoudiger als je weet wat voor type ruiter je in de les hebt en je je kennis overdracht hierop kunt aanpassen. Weg met die onzekerheid hoe kan ik ze dat nu duidelijk maken? Je kent de stijlen en hebt de benaderingswijze aangeleerd tijdens de workshop. Ik vindt het daarom wel echt een must voor iedere instructeur.

 

Verschillen stijlen bij elkaar lijdt tot hilariteit.

Wat hebben we gelachen met elkaar tijdens de training. Laat ik voorop stellen dat we echt wel keihard gewerkt hebben. Maar oh oh als ik eraan terug denk, rollen de tranen over mijn wangen van het lachen. Doordat het gezelschap uit allerlei verschillende stijlen bestaat wordt je geconfronteerd met je allergie, maar ook als introvert persoon met een heel uitbundig persoon, of met een heel dominant persoon die jij dan zogenaamd bot vindt (ik zie jou in de ring zaterdag hé, wees gewaarschuwd) . Al dit soort ervaringen zijn verwerkt in anekdotes die Esther heeft opgenomen in het boek dat zij samen met Tessa van Daalen geschreven heeft. Ik ga het boek zeker aanschaffen tijdens de lancering op Horse Event want ik ben benieuwd of de beschuldig dat IK een bot persoon ben er in genoemd wordt.

 

Wil je meer uit je training halen?

Als je meer uit je trainingen wilt halen en je paard beter wilt begrijpen. Of als je anders getraind wilt worden door je instructeur laat dan zeker een profiel opmaken bij Q4HorseProfile en ga aan de slag met de handleiding van jezelf en van je paard.