Verdorie, weer geen afrekening met het verleden! Donderdag 15 februari 2018 de hele wereld, alle fans van lange baan schaatsen, heel veel Nederlanders hopen dat Sven Kramer dan eindelijk die gouden olympische medaille op de 10 kilometer weet te winnen.

Sterker nog, in alle voorspelling spreekt iedereen het uit. Sven Kramer wint hier goud, dat kan (bijna niet missen). Maar toch, het ging mis.

Alles heeft hij gewonnen in zijn carrière, behalve die ene.

De palmares van Sven Kramer is oneindig lang. Sven Kramer (Heerenveen[1][2]23 april 1986) is een Nederlands langebaanschaatser. Hij is drievoudig olympisch kampioen op de 5000 meter, negenvoudig wereldkampioen allround[3]en negenvoudig Europees kampioen.[4] Daarnaast is hij onder meer nog achtmaal wereldkampioen op de 5000 en vijfmaal op de 10.000 meter. Maar die gouden medaille op de 10 kilometer heeft hij nog nooit gewonnen. Hij heeft altijd uitgesproken dat dit zijn doel is en alle fans gunnen hem deze medaille. De druk op Kramer zijn schouders is heel groot, want in zijn carrieré mislukt als hij deze medaille niet wint?

Niet alleen Kramer beleefd deze druk.

Het is natuurlijk niet Sven alleen die deze druk moet beleven. Zijn trainer Jac Orie, de man van de wetenschap, heeft 1 taak van Sven gekregen. Begeleid mij naar een gouden medaille op de olympische spelen. Het hele team van Jumbo Lotto heeft dagelijks te maken met de druk onze kopman MOET deze medaille winnen. Alle fans van Sven Kramer voelen de druk, het is nu of nooit. Helaas het werd echt nooit.

Hoe zou Gerard zich voelen???

Zelf kon ik na 5 kilometer niet meer kijken naar de ondergang van Sven. Mijn desillusie was groot. Mislukt, niet gelukt, klote. Enkele uren later moest ik denken aan hoe Gerard Kemkers zich zou moeten voelen. In 2006, de spelen van Turijn, eindigt Sven als 7e. Sven is teleurgesteld hij had op een hogere notering gehoopt. 2010, de spelen van Vancouver, of de spelen van de verkeerde wissel? Meer hoef ik hier toch niet over uit te wijden…….

Sotsji 2014, zouden zowel Kramer als Gerard hier kunnen afrekenen met 4 jaar slapeloze nachten over de verkeerde wissel? Alle fans gunnen die gouden medaille aan Sven maar Gerard was waarschijnlijk die de meeste hoop op die gouden plak, dan zou er afgerekend zijn met Vancouver. Helaas Kramer redde het hier net niet. Alle ogen zijn gericht op 15 februari 2018, Peyongchang hier moet het dan gebeuren. Maar onthoudt, Sven is wel de man dit het moet doen.

Een goede coach ziet de mogelijkheden van de coachee.

Zal Gerard Kemkers, net als ik, na 4 rondjes tot het besef gekomen zijn, het gaat niet gebeuren vandaag. Sven gaat hier weer geen goud halen. Als zijn oude coach zal hem de opmerkelijke acties van Sven voorafgaand aan de rit niet ontgaan zijn. Ondanks dat de samenwerking al enige tijd is afgelopen, kent coach Gerard zijn pupil Sven van haver tot gort en zal hij misschien na 2 ronde tot het besef gekomen zijn, dat hij misschien voor altijd de coach blijft die Sven de verkeerde baan instuurde tijdens wat DE gouden race voor Sven Kramer op de 10 kilometer was. Ik zou niet graag in de schoenen van Gerard willen staan.