Zijn onderlinge wedstrijden nog wel leuk om aan mee te doen?

Een mooie kans om te zien waar je staat.

Een onderlinge wedstrijd is een hele mooie kans om te zien waar je staat. Misschien hebben jij en je paard nog nooit een wedstrijd gereden, zo kunnen jullie samen ervaren hoe jullie dit allebei vinden. Misschien krijgt je paard de indruk dat jij het heel spannend vindt. Of ben jij juist relaxed en je paard nerveus. Het protocol dat je mee krijgt geeft je inzicht of je thuis nog moet blijven doortrainen of dat je die stap naar de wedstrijdsport wel kunt maken.

Maar ook als je al actief in de wedstrijdsport bent, is een onderlinge wedstrijd een hele mooie kans om het eens een niveau hoger te gaan proberen.

Motiveert het wel om aan een onderlinge wedstrijd mee te doen?

Dat is een hele goede vraag. Het kan zomaar mogelijk zijn dat de jury geen officiële KNHS jury is, ook ik heb dit gedaan voordat ik mijn licentie behaalde. Als je op een hoger niveau rijdt, ben je misschien wel de enige in de klasse en weet je bij voorbaat al dat je de 1ste prijs zult winnen. De prijzen zijn vaak 2e hands bekers en rozetten die uit een stoffig hoekje gehaald worden.

Dit kan natuurlijk ook heel anders zijn.

Bij Rijvereniging de Voornruiters organiseren zij elk jaar in het paasweekeinde een heus clubkampioenschap, in onderling verband. Je kunt dressuur rijden, springen of zelfs beide en als afsluiting hadden ze dit jaar ook een Kür op Muziek. De vereniging noemt het zelf de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Zaterdag reden 24 ponycombinatie ’s een dressuurproef. Daarna ging het springprogramma van start, waar maar liefst 36 combinaties aan meededen! Maandag deden er 22 paardencombinatie ’s mee aan de dressuurwedstrijd die daarna gevolgd werd door een Kür op Muziek. Van het laagste niveau tot en met het ZZ – Zwaar niveau werd er door leden meegedaan aan de wedstrijd. Geen gebrek aan concurrentie dus en het werd uiteindelijk ook een hele strijd, wie wordt de KAMPIOEN 2018? De vrijwilligers die deze wedstrijd organiseerde hadden er ook nog voor gezorgd dat niemand met lege handen naar huis ging. Naast hun protocol met gemotiveerd commentaar ontvingen ze allemaal een prijs!

Ook ik was erbij!

Ze hadden me gestrikt. Gestrikt??? Bijna geclaimd! Tijdens de voorbereidingen heb ik vragen beantwoord van de vrijwilligers die dit allemaal voor de 1ste keer deden. Maandag was ik de official van de dressuur en aansluitend schreef ik bij de Kür op Muziek. De vrijwilligers melde mij na afloop dat ik volgend jaar het hele paas weekeinde beschikbaar moet zijn voor hen. De Voornruiters is een hele grote vereniging, ze tellen enorm veel leden en toch gaven ze mij het gevoel alsof ik er gewoon bij hoorde. Het geslaagde clubkampioenschap werd afgesloten met een warm buffet waarna alle leden die kampioen geworden waren gehuldigd werden. Bekijk hier de video die ik voor jullie gemaakt heb en ervaar hoe een onderlinge wedstrijd motiverend kan zijn!