Ik moet nog even van de schrik bekomen, Zorro heeft wormen!

Althans uit het mestonderzoek is gebleken dat hij precies op het randje schommelt van wel of niet ontwormen! Uiteraard wordt dat ontwormen, daar is geen twijfel over mogelijk. Wormen kunnen namelijk enorme schade aanrichten bij paarden. Koliek, diarree, bloedarmoede, vermagering en zelfs de dood kunnen gevolgen zijn van een wormbesmetting.

Preventief ontwormen is niet meer toegestaan.

Tot jaren terug de maatregel werd getroffen dat preventief ontwormen niet meer toegestaan was ontwormde ik in het weideseizoen trouw elke 8 weken. Nu eerst door middel van een mestonderzoek aanschaf van ontwormingsmiddelen mogelijk is, ben ik afhankelijk van andere geworden. Vaak op het laatste moment wordt bij ons op stal besloten om wel of geen mest onderzoek te doen. Een stalgenoot is werkzaam op een laboratorium en kan het onderzoek voor rekening nemen waardoor de kosten aanzienlijk laag zijn. Omdat we willen voorkomen dat een andere stalgenoot bij alle paarden mest moet afnemen, krijgt iedereen de instructie zie je een paard mesten, mest opvangen in een zakje doen en merken met de naam van het paard. Soms gaan er enkele dagen voorbij voordat dit van alle paarden gelukt is! Wil je meer weten over wormen en ontworming van paarden, raadpleeg dan eens deze site

Schaamtegevoel.

De constatering dat Zorro besmet is met wormen geeft me wel een soort van schaamtegevoel. Gelukkig heeft hij geen duidelijke kenmerken dat er sprake is van een wormbesmetting en hoop ik dat mijn ouwe man snel wormenvrij is. Zaak is dat hij nu zo snel mogelijk ontwormd gaat worden, want onze paarden hebben sinds het aanbreken van het mooie weer al weidegang. Ik wil het niet op mijn geweten hebben dat een ander paard ook een wormenbesmetting oploopt door Zorro.

Het oudere paard krijgt de slechte stukken gras.

Op stal hebben ze de conclusie genomen dat Zorro de besmetting heeft opgelopen omdat hij als ouder paard door de kudde naar de slechte stukken gras gestuurd wordt. De jonkies houden het gras voor zichzelf en Zorro krijgt de restjes. Lekkere gedachte…….… Die me van mijn nachtrust beroofd heeft. Nu gaat Zorro in zijn eentje de weide in maar straks moeten de ruinen bij elkaar in een koppel. Omdat 1 van de ruinen deze zomer gaat verhuizen bestaat onze kudde uit 3 heren, waarvan 2 jonge dominante. 3 maal raden wie het pispaaltje wordt!