Corona raakt ons allemaal en samen moeten we dit virus verslaan. Doordat ik zo’n 3,5 dag per week thuis werk voor mijn werkgever Ducate Woerden werd ik in de avond heel lui. Mijn thuiswerkplek is ook de plek waar ik s’ avonds na de verzorging van Zorro graag ga zitten om bijvoorbeeld een blog te schrijven voor mijn website www.paardenmiep.nl of mijn kennis te vergroten door online en offline te studeren. Maar als ik een hele dag daar had zitten werken zonder het sociale contact met mijn collega’s had ik geen motivatie om daarheen te gaan. Elke avond was ik aan het hangen en non stop met mijn telefoon op sociaal media bezig.

Een symbolische schop onder mijn kont

Totdat ik op een avond, 24 maart om precies te zijn, mezelf een symbolische schop onder mijn kont gaf en plaatste een post op facebook dat ik videobeoordelingen ging doen van dressuurproeven. Want inmiddels besefte ik wel dat ook ik voorlopig “werkeloos” zou zijn door de voorzorgsmaatregelen in verband met Corona. Wij, paardeneigenaren, zijn ontzettend bevoorrecht, want wij mogen elke dag onze zorgplicht uitvoeren en kunnen voor ons paard of pony zorgen, kunnen met in achtneming van de voorzorgsmaatregelen onze dieren gewoon lekker verder trainen. We mogen alleen geen wedstrijden rijden. Nu vraag ik me wel eens af waarom moeten wij tegen elkaar strijden terwijl er mensen op de IC aan het strijden voor hun leven, zorgpersoneel strijd om zieke mensen te helpen herstellen, ondernemers strijden om het hoofd boven water te houden. Juryleden moeten helaas ook heel veel leuke wedstrijden missen! Ik was bang dat ik mijn vaardigheden (deels) zou verliezen en wilde wat doen om deze te behouden zodat wanneer we weer wedstrijden mogen organiseren de deelnemer ook beoordeeld zou worden door een vaardig jurylid.

Jureren
Foto gemaakt door Judimage

Ik lach me een bult, de volgorde had wel echt anders gemoeten

Deze facebookpost bereikte ruim 3.000 mensen en voor ik het wist was ik non stop privé berichten met telkens hetzelfde verhaal aan het versturen. Daarop belde ik naar Federatie Paardrijden Gehandicapten of het goed was dat ik het geld, de € 2,50 per deelname, aan hen zou doneren. Natuurlijk was dat goed! Het was heel hard nodig zelfs. Na 2 dagen kwamen de eerste video’s binnen via whatts app en ik had nog geen flauw idee hoe ik dat ging doen!. Echt typisch weer een actie voor Miep. Al doende leert men en in een week tijd ontwikkelde ik echt wel skills om zo’n beoordeling professioneel tot stand te brengen en binnen 48 uur terug te sturen. De proeven beoordelen verstrengelde in mijn privéleven dus er moest ook maar een ander telefoonnummer komen voor de proeven. In de loop van de eerste week is tevens ook de landingspagina www.paardenmiep.nl/voerfonds in de lucht gekomen. Ik lach me een bult maar eigenlijk had de volgorde wel echt anders gemoeten.

Ik denk dat ik voor iedereen een win win situatie heb weten te creëren

Inmiddels heb ik al ruim 60 proeven mogen beoordelen van Bixie tot en met M2 niveau. Helaas heeft nog geen enkele menner een proef ingestuurd! In het begin, tot 31 maart deed ik het gratis, was het soms best wel even “druk” en nu er een bijdrage gevraagd wordt merk ik dat de animo minder is. Bij mij kun je geen winstpunten verdienen, geen prijzen winnen maar je kunt wel helpen! Je kunt helpen met het behouden van mijn vaardigheden als jury en je bijdrage, nogmaals slechts € 2,50 komt ten goede van een goed doel! Ik steek de centen niet in mijn eigen zak en denk dat het voor iedereen een win win situatie is die ik heb weten te creëren.

Geen winstpunten, geen prijzen, zelfs geen protocol

Deelnemers ontvangen ook geen protocol! Omdat we nu in een 1,5 meter afstand maatschappij leven kan ik niemand vragen om naast mij te komen zitten om punten en commentaar op te schrijven. Tijdens de onderlinge wedstrijd die ik onlangs beoordeeld heb, had ik via de telefoon verbinding met een schrijver. Ik ben van mening dat ik geen goede beoordeling kan geven als ik op deze manier een proef beoordeel en dan ook nog eens zelf een protocol moet schrijven. Daarbij spreek ik heel veel in op de video, ik benoem wat ik zie tijdens de uitvoering, daarna benoem ik het cijfer met het commentaar dat ik erbij geef.

Het beoordelen van een plat scherm is echt verdomd moeilijk

Op mijn landingspagina staat uitgelegd waar de filmer moet staan, het heeft de voorkeur als de telefoon dwars gehouden wordt tijdens de opname zodat mijn beeldoppervlak net iets groter is. Het beoordelen vanaf een plat scherm is namelijk verdomd moeilijk. Je mist echt heel veel dingen. Als er een overgang bij A uitgevoerd moet worden is het echt turen om tot een beoordeling te komen. Helaas zijn sommige video’s van slechte kwaliteit en is het dan echt moeilijk om tot een eerlijke beoordeling te komen. Ik benoem dat dan ook in mijn video aan de deelnemer.

Maak in deze Corona tijd het verschil

Veel voorkomende genoemde feedback van mij is dat het paard of de pony actiever gereden dient te worden gedurende de hele proef. Dat de ruiter de tijd moet nemen om het volgende onderdeel voor te bereiden en de afwerking. Ik zie veel hoeken afgesneden worden, ruiters daar liggen je extra passen waar je het verschil kunt maken. Ik denk ook dat je als ruiter in deze tijd met corona een heel groot verschil kunt maken in je rijderij en de africhting je paard of pony, misschien juist wel eens lekker geen wedstrijd.

Een paard voeden kost maar liefst € 10,00 per dag.

Tot slot, de voeding van een paard kost gemiddeld € 10,00 per dag. Doordat de cliënten van de leden van Federatie Paardrijden Gehandicapten nu niet hun wekelijkse uitje hebben, doordat zij zelfs de positieve effecten van het paardrijden op hun lichaam moeten missen, hebben deze instanties ook geen inkomsten meer en daarom is dat voerfonds zo belangrijk! De paardenmondjes eten gewoon door, net zoals jij en ik. Deze cliënten behoren tevens tot de risicogroep en zullen daarom waarschijnlijk ook de laatste zijn die het “gewone” leven na corona mogen oppakken! Help de paardenmondjes voeden en stuur een video in.

P.S. Wil jij geen proef laten beoordelen maar wel op een andere manier je steentje bijdragen stuur mij dan een berichtje en ik zorg dat je met de juiste personen in contact komt.