In mijn vorige blog vertelde ik jullie dat je als huifbedrijder alleen maar hoeft te zijn. Maar het tegendeel is eigenlijk waar. Huifbedrijder is veel meer dan alleen maar zijn.

Jij maakt het verschil.

Als huifbedrijder maak jij het verschil voor de cliënt. Een cliënt betreedt het huifbed vaak door middel van het gebruik van een tillift. De cliënt wordt in een zogenaamde juk vanuit de rolstoel in het huifbed gehezen. Om de deelnemers aan de cursus duidelijk te maken hoe dat ervaren wordt, moesten we er zelf aan geloven! Vanuit de rolstoel werd ik in mijn juk naar boven gehezen. Nu moet je weten dat dingen niet zelf onder controle hebben en bewegen op hoogte niet aan mij besteed is. Je zal maar op hoogte hangen en er gebeurd wat. Maar toch voelde ik me heel veilig in de juk. Dit was mede te danken aan de zogenaamde baleinen die mij stevigheid boden. Ik kon feedback geven aan mijn medecursisten wat ik onprettig vond.

In de juk aan de tillift

Door deze ervaring zijn we ons nu veel meer bewust dat we de cliënt hierbij al een andere ervaring mee kunnen geven. De huifbedrijder kan hier het verschil maken ten opzichte van de dagelijkse verzorgers. Maak er met zulke kleine dingen een feestje van voor de cliënt.

En het was een feestje.

Cliënt Ina (fictief verzonnen naam) kwam bij ons op het huifbed liggen. Ina klimt zelf op het huifbed en kruipt onder het dekbed en weg is ze. We stappen op ons gemak over het pad in de prachtige omgeving. We horen de paardenvoetjes, zien het bewegen van het huifbed en genieten van de koude winterdag. Soms loop ik voor het huifbed uit om te zien hoe de paarden erbij lopen. Dan ga ik weer achterop het huifbed staan om te zien wat de huifbedrijder ziet en de beweging van Ina te aanschouwen. Ik praat wat met haar begeleider en de minuten tikken snel voorbij. We zijn al bij het plateau voor het huifbed aangekomen, deze rit is geëindigd. Ina klimt het huifbed uit en komt naar mij toe. Ze zegt tegen mij dat ze heerlijk geslapen heeft en ik lief ben. Alle kou in mijn lijf is direct weg, ik wordt er warm van. Voor Ina was deze rit op het huifbed dus echt een feestje dat ze mag afsluiten in het bewonerscafé.

Ook huifbedpaarden zijn kuddedieren.

Ook huifbedpaarden zijn kuddedieren. Ondanks dat elk paard dat onder het huifbed met zorg geselecteerd wordt en ruim de tijd krijgt voor de opleiding blijven het kuddedieren. Gevaar blijft dus altijd aanwezig.

Karel, 1 van de huifbedpaarden

Niet alleen geschikt voor het huifbed maar ook nog eens heel knap

Bij de aangespannen sport wordt veiligheid al zeer serieus genomen maar bij het huifbedrijden gaat dat nog een stukje verder. De doelgroep waar we mee mogen werken is zeer kwetsbaar en de huifbedrijder moet de cliënt veiligheid kunnen bieden. Bij het inspannen, het gebruik van de tillift, de rit zelf mag de huifbedrijder en de groom niet afgeleid worden. 1 seconde afleiding kan leiden tot een onveilige situatie. Daarbij moeten de verzorgers ook attent gemaakt worden op onveilige situatie’s. Een rolstoel op de rem zetten terwijl de rolstoel naast het huifbed staat is zo’n voorbeeld. Als het huifbed er vandoor gaat kun je niet snel genoeg de rolstoel wegtrekken want die rem moet er nog vanaf.

Bekijk het eens door vreemde ogen.

Kijken, kijken en nog eens kijken. Maar de huifbedrijder moet ook de situatie vanuit vreemde ogen bekijken.  Het mag geen routine worden wat de huifbedrijder doet, het bekijken vanuit vreemde kan de huifbedrijder tot andere inzichten brengen. Ga zelf eens in die tillift “hangen” voelt het comfortabel zoals je op het huifbed ligt? Hoe voelt het laken aan? Is het niet te strak gespannen? Kraakt het huifbed misschien ergens? Is het harnachement in uitstekende staat? Hoe is de staat van de tillift? De huifbedrijder doet dus veel meer dan alleen maar zijn, de huifbedrijder bezorgt de cliënt een veilige en prettige rit op het huifbed dat door de cliënt wordt gevierd als een feestje!

In mijn vorige blog zei ik het al, jij kunt het verschil maken! Ben jij na het lezen van blogs geintereseerd in het volgen van een opleiding, kijk dan op de website van de Vereniging Paardrijden Gehandicapten voor de actuele mogelijkheden. De volgende blog neem ik jullie mee op het huifbed!