Onder het stof dat opgewaaid is door de Moderne Meerkamp waarbij paardenwelzijn in gedrang kwam, ligt ook wat moois.

Oordeel pas over een ander als er niet over jou te oordelen valt.

Het is makkelijk oordelen lekker anoniem op je telefoon. Oordeel pas over een ander als er niets over jou te oordelen valt. Ja het onderdeel springen in de Moderne Vijfkamp is alles behalve genieten te noemen. Voor toeschouwers, atleten en de paarden. Maar wat blijkt nou, dit onderdeel bestaat al meer dan 100 jaar! Waar was het al die tijd? Zelf heb ik er nog nooit van gehoord, iets van gezien. Toeval, oh nee toeval bestaat niet hé, dat direct daarna belastingfraude in de paardenhandel het nieuws haalt. En stiekem doet het me dan allemaal denken aan de documentaire The Social Dillema. Hoe de media ons beïnvloedt.

Goed voor de paardensport

Het is goed voor de paardensport dat mensen die deze sport volgen waarnemen wat beter kan.

Mening paardenliefhebber realiseert zich dat de paardensport anders moet. Want behalve in de Moderne Vijfkamp zagen we ook in de Paardensport zelf momenten waar het paardenwelzijn in het gedrang kwam, we zagen bloed, we zagen ritten waar met het mes tussen de tanden gereden werd. En weet je, dat is goed. Het is goed voor de paardensport dat mensen die deze sport volgen waarnemen wat beter kan. Want zoals ik al eerder schreef, als je beter weet ga je het misschien wel beter doen. Nu is het niet eenvoudig om met een bondscoach, coach of sporter in gesprek te gaan anders zou ik zeggen praat erover met elkaar. Deel je kennis. Maar waar ik me aan stoor zijn mensen die uit principe niet naar de beelden zelf gekeken hebben en wel hun mening uiten. Doordat ik zelf wel zoveel mogelijk van de paardensport heb gezien zag ik ook dat combinaties groeiden gedurende het evenement. En laten we alsje alsjeblieft ons blijven realiseren dat wat ons met elkaar verbind, de liefde voor het paard is.

Onder die laag stof die opgewaaid is in Tokyo lagen enorm veel mooie dingen.

Eerlijk is eerlijk ik heb echt enorm mijn twijfels gehad of de spelen wel door moesten gaan. Het klimaat is daar totaal niet geschikt voor sporters. De Corona cijfers waren daar niet gunstig. De bevolking was tegen doorgang van de spelen en toch zeg ik nu, ik heb 16 dagen genoten. Want onder die laag stof die opgewaaid is in Tokyo lagen enorm veel mooie dingen. Voor het eerst heb ik me echt aan het aanbod van de NOS gehouden, paardensport uitgezonder natuurlijk, waardoor ik zelfs delen van sport gezien heb waar ik echt helemaal niet van hou. Maar elke sport, elke sporter en elke prestatie heeft een verhaal. Behalve het bestaan van de Moderne Vijfkamp heb ik nog ontzettend veel geleerd deze spelen.

Laag stof

Symbool staan voor deze spelen.

Ik noem even een paar dingen die voor mij symbool staan voor deze spelen. Allereerst moest elke sporter, elk teamlid dagelijks een strijd leveren voor een negatieve covoid test. Je zal maar klaar zijn om te presteren en dan “opgesloten” worden in het Corona hotel na een positieve uitslag.

Het hoogspringen voor de mannen op de Olympische Spelen heeft twee winnaars opgeleverd. De Italiaan Gianmarco Tamberi en de Qatarees Mutaz Essa Barshim besloten het goud te delen. Simone Biles, turnster uit de Verenigde Staten die uitsprak mentale gezondheidsklachten te hebben maar vervolgens nog even brons op de balk binnen weet te halen, Abdi Nageeye heeft op zeer verrassende wijze Nederland aan een nieuwe zilveren medaille geholpen. Nageeye liep naar het zilver en spoorde vanaf een kilometer voor de finish bovendien zijn Belgische trainingsmaatje Bashir Abdi aan om naar het brons te lopen. Maar denk ook aan BMX er Niek Kimmann die ten val kwam tijdens een training en direct informeerde naar de toestand van de official die daarbij betrokken was. Tja en dan DE Nederlandse Koningin van de Spelen 2021, Siffan Hassan. A girl on a mission. 1 doel, 3 afstanden, 3 plakken, 2 keer goud en 1 keer brons. Zo gefocust op haar taak en dan die ontlading nadat ze haar 2e gouden plak bij zichzelf omgehangen heeft. We zagen een totaal andere vrouw. Deze momenten beschrijven voor mij de uitspraak die bij de spelen hoort, meedoen is belangrijker dan winnen.

Geschiedenis is geschreven.

Geschiedenis is geschreven in Tokyo. TeamNL schreef geschiedenis. Het aantal medailles, de medailles behaald in de atletiek, teamspirit, onverwachte medailles met gouden randen, verwachte medailles die niet waar gemaakt werden. Maar ook is het huidige format van de Moderne Vijfkamp geschiedenis. De vraag is, wordt de paardensport ook geschiedenis?