Ja je leest het goed, ik heb op mijn kop gekregen. Na het publiceren van de blog het bezit van een oud paard is leuk kreeg ik op mijn kop!

Straks zal ik jullie vertellen wat ik niet vertelde.

Maar eerst wil ik jullie, de lezers van de blogs, bedanken voor al jullie leuke reacties die ik op Facebook las na het publiceren van de blog. Ik had niet verwacht dat ik zulke reacties zou losmaken met mijn verhaal! Omdat ik het zo leuk vond, heb ik alle reacties persoonlijk beantwoord.

Ik heb op mijn kop gekregen!.

Vol trots kwam ik op stal aan en vroeg mijn pensionhouder of ze de blog gelezen had. Toen kreeg ik op mijn kop. Want ik had jullie niet geïnformeerd over het management van het oude paard. Laat ik voorop stellen dat het moraal van mijn verhaal was en nog steeds is dat het bezit van een oud paard leuk kan zijn. En dat het niet alleen maar zorgelijk is.

Hoe manege je een oud paard?

Ik vroeg mij af, hoe manage je een oud paard? Mijn antwoord is, dat is per paard verschillend. Maar zo is dit ook van toepassing op jonge paarden. Ieder paard is uniek en heeft zo zijn eigen voorkeuren waaronder het uitstekend kan functioneren. Kortom, ik kan die vraag niet beantwoord krijgen. Wel kan ik jullie natuurlijk vertellen hoe ik het zelf doe en hoe ik erover denk.

Mijn gedachte.

Er is een hele mooie uitspraak, never change a winning team. Dat is voor mij ook van toepassing in het management rondom Zorro. Dit is mij ook bevestigd, toen ik bij verschillende voerfabrikanten om voeradvies vroeg. Maar ook mijn hoefsmid gaf mij deze wijze raad. Waarom zou je iets veranderen, als je oude paard er goed op functioneert? We hebben deze winter op stal met de oude Maik ervaren dat dit gokken is. Er werd veranderd van voer, Maik verloor in korte tijd veel gewicht, nu ze weer terug is op de vertrouwde brok zie je haar langzaam weer aankomen. Dus mijn advies, waarom iets veranderen dat goed functioneert voor je paard. Mochten er bepaalde zaken niet goed functioneren, dan moet je juist wel gaan zoeken naar aanpassingen / verbeteringen. En ondanks dat je misschien wel eens twijfelt over een bepaalde afspraak maken, bijvoorbeeld de zadelmaker voor de periodieke zadelcheck, laat dit soort zaken gewoon door gaan. Twijfel niet, gewoon doen!

Hoe ik het doe?

Zoals ik in mijn vorige blog ook vertelde, is Zorro een werker. Dat houdt in dat ik hem het gelukkigste maak als hij aan het werk mag. 1 x per week breng ik mijn verplichtingen in kaart op een planner en maak dan de weekplanning voor Zorro. Op de dagen dat ik wat minder tijd heb plan ik een vrije dag in zodat hij niet hoeft te lijden onder mijn eigen “tijdsdruk”. Zo garandeer ik dat ik een doordacht trainingplan heb voor hem. Zorro gaat nog elke 6 weken naar de hoefsmid, staat nog rondom op ijzers en heeft onder zijn voorhoeven een lederen zool. Dit heeft hij al sinds de diagnose verbeening van het hoefkraakbeen heeft, dus dit blijft zo. Omdat Zorro in het verleden meerdere malen hoefschimmel gehad heeft en deze zelfs geleid heeft tot een losse wand, komt de smid elke 6 weken trouw. Verder hou ik me vaak vast aan de uitspraak, never change a winning team, geef ik mijn ogen goed de kost en spreekt mijn gevoel. Want dat klopt (bijna) altijd.