The Voice, het talenten programma, werd stil gelegd afgelopen zaterdag. Wat daarvoor de aanleiding was, is inmiddels landelijk bekend. Boos zend donderdag 20 januari een aflevering uit waarin zij misstanden in the voice een stem geven.

Een diepe zucht….

Een diepe zucht doe ik als ik lees wat er in het land van The Voice gaande is. Dat er zo’n beerput opgetrokken wordt in ons kleine koude kikkerlandje. Het lijkt niet te bevatten. Maar de onderste steen moet wel boven komen. Al snel komt daar de realiteit. Want kom op machtsmisbruik is helaas iets wat op veel plekken voorkomt. En toch een diepe zucht uit medeleven voor de slachtoffers.

Hoe kan het toch zover komen?

Hoe kan het toch zover komen in de hedendaagse maatschappij? Dat is iets wat dan regelmatig door mijn hoofd heen kan spoken. Maar tergelijkertijd besef ik me, zonder iemand te willen kwetsen, dat beide er schuldig aan kunnen zijn. Ik mag toch aannemen dat je in je opvoeding normen, waarden en respect meegekregen hebt. Dat je geleerd hebt om grenzen aan te geven. Ik denk dan aan het niveau kleuterschool, waar kinderen aangeven dat ze het spelen niet leuk meer vinden door te zeggen stop hou op. Maar ook realiseer ik me dat we in een vrije verknipte maatschappij leven en we door alle mogelijkheden van internet, sociaal media onszelf ook kwetsbaar kunnen maken.

Hippische coaching Paard&Miep

De paardensport heeft ook een voice.

De paardensport, de paardenwereld heeft ook zeker een eigen stem. Ik realiseer me dat terwijl ik aan het mijmeren ben hoe kan het toch zover komen. Een aantal keren heb ik in mijn rol als jurylid te maken gehad met beïnvloeding. Nee geen omkoping dat er een briefje van een tientje in het vaccinatieboekje voor mij klaargelegd was. Wel dat schrijvers, organisatoren, mij probeerde te beïnvloeden. Nu ben ik daar niet gevoelig voor en kan ik mezelf na het beoordelen van een rubriek altijd recht in de spiegel aankijken. Maar toch proberen mensen het. En kan ik me, helaas, voorstellen dat andere mensen er wel in trappen. En terwijl ik me dat besef denk ik aan de meisjes op de manege.

The voice op de manege.

Ik realiseer me dat op manege’s veel meer misstanden in vorm van machtsmisbruik kan plaats vinden. Oneerbare voorstellen gedaan worden aan de bloedfanatieke paardenmeisjes  in ruil voor een ritje op hun lievelingspony. De woest aantrekkelijke mannelijke instructeur met een horde verliefde paardenmeisjes achter zich aan, de meisjes om zijn vinger weet te strikken. Vaak zullen de slachtoffers die meisjes zijn die van vroeg tot laat op de manege rondhangen en allerlei klusjes uit handen willen nemen.

Hippische coaching Paard&Miep

Leg the Voice van de paardensport het zwijgen op.

Lees jij deze blog, of luister je podcast en herken jij het geluid van the voice in de paardenwereld? Leg hem dan het zwijgen op. Praat erover. Twijfel jij of iets wel correct is, spreek iemand aan en leg uit wat je gevraagd / voorgesteld is. Wat alleen door te praten kunnen we the voice van de paardensport het zwijgen opleggen.