Een goede vraag, waarom moet een ruiter aan de ritfitheid werken? Onlangs vroeg ik het een paar mensen en hun antwoorden kwamen vaak overeen met mijn mening. Mijn mening is gebaseerd op mijn eigen ervaring. Daarnaast zie ik vaak combinaties die mij bevestigen wat het belang van ruitertraining is.
Jij wilt toch zeker niet de zwakste schakel zijn?
Van je paard verlang je dat deze een goede conditie heeft. Je wilt dat je paard scherp en alert is in de omgang en de training. Maar hoe zit het met je eigen fitheid? Ben je buiten adem na 10 minuten drafwerk? Je verlangt van je paard dat het los door het lijf heen kan bewegen. Maar wanneer heb jij voor het laatst je spieren eens goed opgerekt? In elke training van je paard besteed je veel aandacht aan de warming up en de cooling down, maar wat doe jij zelf aan een warming up voor jezelf? Hoe goed zorg jij voor jezelf als ruiter? Jij wilt toch zeker niet de zwakste schakel zijn?
Als jij niet in balans bent, kan je paard dan wel in balans zijn?
Als jij, de ruiter, niet in balans bent, hoe kan je paard dan in balans zijn? Regelmatig zie ik ruiters die onvoldoende balans hebben. Ze zoeken naar balans, met hun handen. In deze handen zitten de teugels die via het bit inwerken op de paardenmond. Als je op deze manier zoekt naar je balans, verstoor je het paard en kan het paard dus niet in balans lopen. Ook zie ik veel ruiters die het gewicht teveel op 1 kant brengen. Ze zitten dus scheef op het paard. Als het paard bijvoorbeeld een kleine volte moet maken. De kant op waar de ruiter scheef op zit, dan is het niet raar dat het paard niet in het spoor blijft lopen en dat het naar binnen “valt”. Pas als de ruiter in balans is, kan het paard belast in balans lopen.
Ruiterfitheid is veel meer dan balans.
Als jij werkt aan je ruiterfitheid, werk je aan veel meer dan alleen je balans. Ruiterfitheid is uithoudingsvermogen, krachttraining, balans en ademhaling. Daarnaast is het ook aan te bevelen om te werken aan je mentale fitheid. Hier werk je aan zaken zoals het stellen van de juiste doelen, aandacht, omgaan met stress, omgaan met druk, motivatie, verbeelding en gedachte controle.
Heb jij geen tijd om aan je ruiterfitheid te werken?
De kans is groot dat jij na het lezen van deze blog denkt, ja Miep heel leuk dat ruiterfitheid gedoe van jou steeds, maar ik heb daar toch helemaal geen tijd voor! In 2019 daag ik jullie uit. Doe mee aan de ruiterchallange. In de maand Januari staat deze in het teken van ruiterfitheid en ik heb 4 oefeningen voor jullie uitgewerkt. Deze oefeningen kun je thuis doen. Hiervoor hoef je niet naar een sportschool. Nu hoef je alleen nog maar tijd te maken om ruiterfit te worden!