Wat schuilt er achter de huifbedrijder? Wat drijft deze vrijwilligers om plaats te nemen op de bok van een huifbed? In weer en wind, de hagel en regen maar niets houdt deze mensen tegen. In deze blog ga ik proberen om deze vragen te beantwoorden.

Een vreemde eend in de bijt.

Daar zat ik mooi, als enige vreemde eend in de bijt tussen alle volleerden huifbedrijders van de Prinses Maxima Manege. Alle overige deelnemers aan de opleiding huifbedrijden zijn namelijk op vrijwillige basis huifbedrijder. Geen enkele ervaring kon ik met ze delen, maar ik stond te popelen om van hun te leren! Dat zij hun ervaringen met mij deelden. Zij mij zouden inspireren en mij zouden laten zien, wie schuilt er achter de huifbedrijder. Een buitenstaander, begrijpt waarschijnlijk niet zo goed wat deze mensen en mij drijft om een huifbed te besturen.

Liefdewerk oud papier.

Vrijwilligerswerk is liefde werk oud papier.Maar het is algemeen bekend dat de inzet van vrijwilligers onbetaalbaar is. Deze mensen, de één een gepensioneerd en gepassioneerd paardenmens, de ander met een zeer verantwoordelijke stressvolle baan en wat affiniteit met paarden. En natuurlijk leergierige Miep als de vreemde eend in de bijt, natuurlijk heeft ieder hun eigen motivatie om een ritje te maken met het huifbed.

Mijn motivatie is ontstaan toen ik de module lesgeven aan ruiters met a.s.s. mocht afronden. Elke cursusdag ging ik stuiterend naar huis van enthousiasme, ik wilde meer. Ik wilde meer leren, meer betekenen, meer doen voor deze doelgroep. Ik wil het verschil maken. Een  ander denkt hier misschien wat laagdunkend over, maar ik heb met eigen ogen mogen zien hoe ik het verschil kan maken. En dat verschil wil en kan ik maken!

Zij maken het verschil.

De vrijwilligers van het huifbed maken het verschil.  Zij maken het verschil voor de cliënt. De cliënt ervaart eindelijk eens volledige ontspanning in het lichaam, spierspasmes zijn er even niet, ongemak van het onderuitgezakt hangen in de rolstoel is even weg,  zij laten zich al deinend op het ritme van de paardenvoeten voortbewegingen op het bed en hoeven alleen maar te zijn.  Eindelijk komen ze (misschien) eens buiten.  De huifbedrijder is niet de verzorger die werkt onder een bepaalde werkdruk, de huifbedrijder heeft en neemt de tijd. Want vrijwilligerswerk betekent het leveren van een inspanning en vrije tijd. Iets doen voor een ander. De vrijwilliger neemt de tijd om de client zorg op een veilige manier correct op het huifbed te leggen. Zij hebben geen verwachtingen van de cliënt omdat zij er enkel hoeven te zijn. Ieder gedreven door zijn of haar eigen motivatie, zit met passie op het huifbed. Zij worden niet beoordeeld en beoordelen niet. Dat schuilt er achter de huifbedrijder.